houtpellets

 

Op Texel ben ik dealer van PLOSPAN houtpellets.

Deze houtpellets zijn voorzien van drie certificaten. Het DIN+, ENplusA1 en het Better Biomass NTA8080 certificaat. Hiermee bewijst PLOSPAN dat ze absoluut koploper zijn. Er zijn twee soorten houtpellets leverbaar. De witte houtpellets zijn gemaakt van 100% naaldhout. De mix houtpellets zijn gemaakt van het ideale mengsel van loof- en naaldhout. Beide soorten heb ik jaarrond op voorraad staan. Op de vraag welk soort het beste is, kan ik geen antwoord geven. Veel pelletkachelleveranciers adviseren de witte houtpellets. Terwijl alle recente pelletkachels moeiteloos op de mix pellets kunnen branden. Kijk voor meer informatie over PLOSPAN houtpellets op: www.a1houtpellets.nl of www.plospan.nl of vraag het me, ik sta u graag te woord.

 


In het kort de redenen om voor ons en PLOSPAN houtpellets te kiezen:

  • voorzien van drie certificaten, kwaliteit gewaarborgd
  • dubbel afgezeefd, weinig tot geen stof in het product
  • een hogere calorische waarde dan menig ander product
  • snelle levering (ook 's avonds mogelijk)
  • altijd geleverd tot in de schuur/opslagplaats
  • productie in Nederland, geen onnodig transport.


Wat zijn houtpellets?

 

Houtpellets zijn cilindrisch geperste korrels met een doorsnede van 6 of 8 millimeter. Schoon en onbehandeld houtafval van de houtverwerkende industrie is de basis van deze houtpellets. Een boom legt tijdens zijn leven koolstof vast, die bij de verbranding ervan weer vrijkomt. Er is dus sprake van een kringloop, wat ook wel "CO2-neutraal" genoemd wordt. Hout als warmtebron is een "hernieuwbare" energiebron. Het raakt in tegenstelling tot fossiele brandstoffen nooit op. 

 

Houtpellets zijn dus een goed alternatief voor gas of aardolie. Om een kleine indruk te geven wat de verbrandingswaarden zijn van verschillende brandstoffen, heb ik een overzicht gemaakt:

 

  • 1 M3 aardgas                               31.65 MJ
  • 1 Kg stookolie                              41.9 MJ
  • 1 Kg PLOSPAN houtpellets        18.5 MJ

 

Het gebruik van biomassa staat ter discussie. Ook houtpellets moeten het ontgelden. Deze kritiek is meestal gebaseerd op halve waarheden en is erg eenzijdig belicht. Wij denken dat het toepassen van houtpellets een goed alternatief is voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Mits de productie regionaal plaats vindt. Niet per vrachtwagen uit het Oostblok. Of per vrachtschip de zee over. Samen met diverse alternatieve vormen van energieopwekking moet het lukken om minder olie, gas en steenkool te gebruiken. En dat is op dit moment actueler dan ooit!